Chorwacja, czyli rakija pita na pokładzie jachtu

Chorwacja przyciąga do siebie żeglarzy jak magnes. Z Polski można do niej dojechać prawie wszystkimi środkami transportu, popularne jest także latanie samolotem z przesiadką w Niemczech. Nie należy obawiać się sytuacji, w której będzie trudno z lotniska dojechać do punktu docelowego, ponieważ system komunikacji publicznej należy w tym państwie do bardzo rozbudowanych.

Niecałe 5 milionów obywateli tego śródziemnomorskiego kraju zadbało o to, żeby turyści mogli bezpiecznie skorzystać z oferty czarterowania jachtów - mariny tj. przystanie występują co parę kilometrów, więc możliwość skorzystania z usług armatorów jest bardzo duża. Zaledwie 45 z 1000 chorwackich wysp zamieszkują na stałe ludzie, co stanowi prawdziwą gratkę dla turystów chcących z pokładu jachtu dostać się nawet do najbardziej niedostępnych z lądu wysp. Jeśli nie masz patentu żeglarskiego ani świadectwa radiooperatora, wciąż możesz skorzystać z usług skippera, człowieka sterującego jachtami, który świadczy profesjonalną pomoc na morzu.

Tych punktów w czarterze jachtów nie powinieneś przeoczyć

Bez względu na to, czy jacht ma być wynajmowany samemu czy większą grupą, należy zwrócić uwagę na jego wyposażenie. Ile wystarczy kajut, czy jedna łazienka to dobry pomysł, czy armator uwzględnia w cenie dostęp do internetu, a także jaką określa wysokość kaucji. Jeśli w planach jest korzystanie z platformy kąpielowej na rufie, należy zwrócić uwagę na to, czy dany typ jachtu taką platformę ma w ofercie. Zaleca się także chuchać na zimne i wyposażyć jacht w ponton, który ma silnik, bardzo potrzebny w przypadku awarii.

Sezon turystyczny

Turyści odwiedzają ten kraj nieprzerwanie od kwietnia do października, jednak ruch na morzu jest głównie od maja do połowy listopada, kiedy już nie wieje nieprzewidywalny wiatr bora. Należy dobrze zorganizować sobie podróż, ponieważ co prawda woda w Adriatyku w lipcu i sierpniu jest bardzo ciepła, ale jednocześnie w tym okresie występuje najwięcej turystów. Może się zdarzyć, że w najpopularniejszych miejscowościach turystycznych zabraknie miejsc dla ludzi wybierających się do Chorwacji w ciemno.

Warunki atmosferyczne

W Chorwacji ma się do czynienia z dwoma strefami klimatycznymi, kontynentalną i śródziemnomorską. Lato nad Adriatykiem to pora sucha, upalna oraz słoneczna. Średnia temperatura powietrza oscyluje wokół 40°C i nie spada poniżej 24°C.

Chorwacka kuchnia

Będąc w tym wyspiarskim kraju tysiąca wysp, należy spróbować lokalnych specjałów. Oprócz mięs, Chorwaci jedzą przede wszystkim ryby i owoce morza. Dania z owoców morza to risotto z mątwą, krewetki, kalmary, ośmiornice oraz faszerowane kałamarnice. Dla doprawienia smaku warto rozsiąść się w restauracji i delektować smakiem rakiji, wódki z winogron.

Informacje dodatkowe

Postaw na wypoczynek na chorwackich wodach - sprawdź czarter jachtu Chorwacja i dowiedz się więcej