Japońska kuchnia w Warszawie

Kuchnia japońska jest obiektywnie uznawana za jedną z najzdrowszych i najdroższych jednocześnie diet. Składa się z doskonałej jakości produktów, trudno, żeby było inaczej, jeżeli dominują w niej świeże ryby, jadane często w stanie surowym, doskonałej jakości aromatyczne warzywa i owoce morza. Mięso w kuchni japońskiej pojawia się rzadko i jest to wówczas najczęściej wołowina, również niezwykle ceniona wołowina japońska. Kuchnia japońska nie może obejść się bez ryżu, białego, lekko kleistego, doskonale nadającego się do sushi. Ważne miejsce w diecie Japończyków zajmują tofu, glony i grzyby. 

Kuchnia japońska oryginalna i stylizowana

Japończycy, tak jak wiele innych nacji spożywają trzy główne posiłki dziennie. Taki układ dnia dobrze komponuje się z etosem pracy przeciętnego mieszkańca wysp. W skład posiłku zwykle wchodzi zestaw potraw nazywany oryginalnie ichijū-sansai. Składa się on z 5 części: miski ryżu, miski zupy oraz trzech innych potraw, z których każda została wybrana z innej grupy. Potrawy japońskie podlegają różnorodnej obróbce termicznej i z tego punku widzenia dzieli się je na kolejne grupy:

  • su-no-mono to danie podawane na surowo, np. sałatka złożona z warzyw oraz mięsa ryb, macerowana octem ryżowym, każdy z tych składników może być odrębnym daniem
  • ni-mono to dania gotowane, różnego rodzaju buliony czy consomme, dania jednogarnkowe, gdzie w bulionie można znaleźć ryby, warzywa, tofu, mięso czy grzyby, w skład tej grupy wchodzą również dania gotowane na parze z krewetkami, kurczakiem i grzybami, a także takie, które zawierają posiekane ryby, skorupiaki i warzywa z różnego rodzaju dressingiem
  • teppan-yaki to mięso i warzywa pieczone na stalowych płytach
  • yaki-mono nazywa dania z ryb, owoców morza, mięsa opiekanego na ruszcie lub grillu
  • age-mono to dania smażone w głębokim oleju i zanurzane w tempurze
  • tsukemono, czyli pikle, marynowane warzywa lub warzywa w fermentacji mlekowej
  • sushi, jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni japońskiej, składające się z ryżu zaprawionego octem, nori oraz owoców morza

Sushi w Warszawie, czyli kuchnia japońska dostępna

Dlaczego tyle osób uwielbia i zachwyca się kuchnią japońską? Ponieważ chodzi w niej przede wszystkim o to, by podkreślić naturalny smak i aromat produktów. A to oznacza, że nawet jeżeli poddawane są one obróbce termicznej to jest to proces szybki i krótkotrwały. Produkty w kuchni japońskiej serwuje się w stanie prawie nieprzetworzonym. Warzywa, owoce morza i ryby należy jeść albo na surowo, albo krótko gotowane lub grillowane na płycie grzejnej, a nie w piecach czy piekarnikach. W taki sposób podawane dania muszą składać się z produktów idealnie świeżych, a smaku nie mogą zakłócać przyprawy. Warzywa zjada się w stanie półtwardym, dzięki temu zachowują one ważne dla organizmu witaminy i minerały. Jeżeli chodzi o sushi w Warszawie, to ten rodzaj gastronomii z roku na rok zyskuje coraz większą popularność.

Kuchnia japońska charakteryzuje się dużą ilością kiszonek w potrawach. Ale uwaga, przetwarzanych - fermentujących  w sposób naturalny, a nie za pomocą octu. Kiszonki z białej rzepy, kapusty pekińskiej, cebuli czy marchwi posiadają mnóstwo zdrowych dla jelit naturalnych kultur bakterii, poprawiających pracę układu pokarmowego i wzmacniających układ immunologiczny. Ważną cechą japońskiej diety jest brak w niej wiążących składniki potraw, czyli sosów. Każdy produkt na talerzu zjada się niejako oddzielnie delektując się wyjątkowym smakiem.