Obchody 101 rocznicy odzyskania niepodległości przez Polskę w ZS2 upłynęły pod znakiem wspólnego świętowania, kultywowania tradycji oraz dobrej zabawy. Nauczyciele historii zorganizowali „Dzień Polskości”, Od wręczenia uczniom biało-czerwonych wstążeczek, nauczyciele historii rozpoczęli zorganizowany przez siebie „Dzień Polskości”. W programie zaplanowano m.in. degustację tradycyjnych dań staropolskiej kuchni.

Spośród wielu potraw największym wzięciem cieszyły się pierogi, bigos i krokiety. Stoiska z ciastami uginały się od przepysznych słodkości. Ciasta drożdżowce, makowce, ciasteczka z kremem i karpatki, to tylko część wypieków dostępnych do nabycia tego dnia. Powodzenie akcji przeszło najśmielsze oczekiwania organizatorów. Dzięki rozkoszom podniebienia, przy okazji skłonili też do refleksji o polskiej kuchni jako narodowym dziedzictwie, pełnym bogactwa naszej kultury, ukrytym w smakach i zapachu potraw. Pięknie udekorowany w biało-czerwone  barwy korytarz szkolny na chwile zamienił się w salę biesiadną gdzie uczniowie ZS2 wspólnie degustowali przygotowane wspaniałości. Podczas świętowania był czas dla ciała ale i dla ducha. W auli szkoły przygotowano salonik z grami historycznymi. Chętni mogli sprawdzić swoje umiejętności i wiedzę dotycząca okresu XX- lecia Międzywojennego. Punktem kulminacyjnym było wspólne odśpiewanie hymnu państwowego o godzinie 11:11.

Organizatorzy akcji serdecznie dziękują wszystkim uczniom którzy pomagali w przygotowaniu tego dnia. Szczególne podziękowania należą się  uczniom klasy IIH i 4L2. Smaku i aromatu staropolskich dań szkolna społeczności „Dwójki” nie zapomni teraz bardzo długo.